Wpływ słodyczy na hormony
Nadmierne spożycie słodyczy może wiązać się między innymi z:
➡️ otyłością, nadwagą
➡️ zespołem metabolicznym (za wysokie trójglicerydy, nadciśnienie tętnicze, stan przedcukrzycowy, cukrzyca)
➡️ stłuszczeniem wątroby
➡️ zaburzeniami pamięci
➡️ demencją
Zwracaj szczególną uwagę na produkty słodzone syropem glukozowo-fruktozowym, fruktozą
Fruktoza nie daje takiego uczucia sytości jakie daje glukoza – co może wiązać się z większym ryzykiem przejadania się.
Spożywanie smacznych posiłków (tłustych, słodkich) powoduje wyrzut dopaminy, w konsekwencji dając uczucie przyjemności.
Ewolucyjnie był to mechanizm, który chronił nas i motywował do poszukiwania jedzenia, natomiast w czasach powszechnie dostępnego jedzenia stał się zagrożeniem, którego musimy być świadomi.
W innym przypadku to co stanowiło narzędzie do przetrwania może stać się narzędziem do przejadania się i wszelkich konsekwencji nadmiaru kalorii.
Co więcej regularne spożywanie słodyczy podobnie jak w przypadku alkoholu, powoduje niedobór dopaminy, a niedobór dopaminy powoduje stałą mobilizację do poszukiwania słodyczy i zaspokojenia chociaż na chwilę potrzeby podbicia dopaminy.
W przemyśle zajmującym się produkcją idealnych połączeń tłuszczu i cukru pracuje sztab ludzi sprytnie podrzucających Tobie powody do tego, żeby po nie sięgnąć – „gwiazdorzysz, nie jesteś sobą kiedy jesteś głodny”.
O tym w jakie gry gra z Tobą przemysł spożywczy oraz jak nauczyć się grać w ich gry, żeby wygrywać siebie i swoje zdrowie możecie dowiedzieć się więcej w „Graniu w odchudzanie”.
🍫🍩🍰🧁🍮🍪🍨🍧🍦🍡